
COMMON FLOOD QUESTIONS 
What does it mean if my community does not participate in the National Flood 
Insurance Program (NFIP)? 

Communities that agree to manage flood hazard areas by adopting minimum standards 
can participate in the NFIP. The standards are contained in Section 60.3 of the NFIP 
regulations. Communities that do not participate are subject to the sanctions outlined in 
Section 202(a) of the Flood Disaster Protection Act of 1973. Section 202(a) makes flood 
insurance, Federal grants and loans, Federal disaster assistance, and Federal mortgage 
insurance unavailable for the acquisition or construction of structures located in the 
floodplain shown on the NFIP maps. 

The map shows that my lot is in the mapped floodplain, but the ground my house is 
on is higher. I believe I shouldn't be shown in the floodplain. What are FEMA's 
requirements to remove land or a building from the 1% annual chance flood hazard 
area? 

To be removed the floodplain shown on the Flood Insurance Rate Map, a structure must 
be on land that is not subject to flooding by the 1% annual chance flood. Remember, 
more severe floods can and do happen, so even if your home is found to be on high 
ground, it may still be damaged by an extreme flood event. 

If your lot or building site is on natural ground that is higher than the Base Flood 
Elevation shown on the FIRM, then you may request a Letter of Map Amendment 
(LOMA). To support your request, you will have to get a surveyor to determine the 
elevation of the ground next to your building and complete an Elevation Certificate. If the 
ground is higher than the Base Flood Elevation, then FEMA will issue a LOMA. With a 
LOMA, your lender may choose to not require flood insurance. 

If your home was built on fill that was placed after the FIRM was prepared, you may 
request a Letter of Map Revision Based on Fill (LOMR-F). As with a LOMA, you will 
need to get an Elevation Certificate completed by a land surveyor. If the filled ground is 
higher than the Base Flood Elevation, and if you do not have a basement, then FEMA 
may issue a LOMR-F, and your lender may choose to not require flood insurance. 

What is the "100-year flood"? 

The term "100-year flood" is misleading. It is not the flood that will occur once every 100 
years. Rather, it is the flood elevation that has a 1- percent chance of being equaled or 
exceeded each year. Thus, the 100-year flood could occur more than once in a relatively 
short period of time. The 100-year flood, which is the standard used by most Federal and 
state agencies, is used by the NFIP as the standard for floodplain management and to 
determine the need for flood insurance. A structure located within a special flood hazard 
area shown on an NFIP map has a 26 percent chance of suffering flood damage during 
the term of a 30 year mortgage. 



I have lived here forever and have never been flooded. Why do I need flood 
insurance? 

The flood hazards shown on NFIP maps are based on the best information available at the 
time the maps were prepared. In many areas, hydraulic and hydrologic studies were 
conducted to reflect the long-term projection of flood risk. Because of the infrequent 
occurrence of flood events and the relatively short history of the NFIP, Special Flood 
Hazard Areas (SFHAs) are not based only on the past flooding occurrences. The fact that 
a flood hasn't occurred within memory doesn't mean one won't happen soon. 

The 100-year flood is a relatively rare event (1-percent chance in any given year), but 
structures located in the floodpain have a significant chance (26%) of suffering flood 
damage during the term of a 30-year mortgage. For these reasons, flood insurance is 
required as a condition of receiving Federal or federally-backed financial assistance. 

What elevation is used when rating a structure for a flood insurance policy?  

The difference between the lowest floor elevation (including basement) of your structure 
and the 1% annual chance flood elevation is used to determine the insurance rating. Note: 
Only buildings are insurable, other structures are not. 

My bank said I'm in the floodplain and have to buy insurance. I don't believe it. 
What can I do? 

If a lending institution is federally regulated or making federally-backed loans, it must 
review the NFIP maps to determine if the building is located in a Special Flood Hazard 
Area. The SFHA is the area that is expected to be inundated by a 1% annual chance 
flood. If the bank makes such a determination, it must require the borrower to purchase 
flood insurance. Please note, these determinations are purely in/out and do not involve 
the vertical elevation of the structure. 

If you disagree with the lending institution's determination, you may request that FEMA 
review the lender's determination. FEMA will then review the information that the 
lending institution used, and issue a letter that states whether we agree with the 
determination. Your request must be postmarked no later than 45 days after the lending 
institution notifies you of the flood insurance requirement and the submittal must be 
complete. The request must include all of the information and fees listed in the Letter of 
Determination Review (LODR) information sheet. If your request is postmarked after the 
45-day limit has expired, or if we do not receive all of the information within the 45-day 
limit, we will not be able to review the determination and the flood insurance requirement 
stands.  

FEMA's responses to these requests are called LODRs, and offer two basic dispositions: 
(1) the lender's determination stands or (2)it is overturned. FEMA's determination is 
based on the technical data submitted. If the lender's evidence is inconclusive or the 
request is incomplete FEMA can disagree with the lender's determination. FEMA's 



response does not amend or revise the NFIP map for your community. It only states that 
FEMA agrees or disagrees with your lender's determination. 

Occasionally a lending institution may require insurance if it determines that a part of 
your lot is in the SFHA. The NFIP does not insure land. However, even if you submit 
evidence that your building is out of the floodplain, the bank may still decide to require 
insurance on your building. 

Who can prepare an Elevation Certificate?  

Elevation Certificates must be prepared and certified by either a land surveyor, engineer, 
or architect who is authorized by commonwealth, state, or local law to certify elevation 
information. Community officials who are authorized by local law or ordinance to 
provide floodplain management information may also sign the certificate. 

What do I need to know if my building is in the floodplain? 

Buildings in special flood hazard areas shown on FIRMs may be damaged when flooding 
occurs. Some buildings flood frequently, while others get damaged by only the more 
severe events. 

If your home is in the 1% annual chance floodplain it has a 26% chance of getting 
flooded over a 30-year period. This means it is about five times more likely to get 
damaged by flood than by a severe fire! 

You should know that usually you can get flood insurance, if available, by contacting 
your regular homeowners insurance agent. FEMA and others recommend that everyone 
in special flood hazard areas buy flood insurance. If you buy a home or refinance your 
home your mortgage lender or banker may require flood insurance. But, even if not 
required, it is a good investment especially in areas that flood frequently or where flood 
forces are likely to cause major damage. 

Another thing you should know is that your community may require permits for 
remodeling, improving, expanding, or rebuilding your building. In order to reduce long-
term flood damage, the NFIP requires that buildings that are substantially improved or 
substantially damaged become compliant. This means if the cost of the improvements or 
repairs is more than 50% of the market value of the building, you will have to make it 
compliant with the rules for floodplain construction. Usually this means lifting if off the 
foundation and elevating it above the predicted flood level. If you carry a flood insurance 
policy and have major flood damage, you may be eligible for up to $15,000 more to help 
pay for the cost of this work. 


